alcohol, alcoholic, alcoholic beverage-1694953.jpg

Da er endelig jula her igjen!

Vi gleder oss til lune kvelder, stearinlys, god mat, gaver under treet og hyggelige stunder med familien, kjæresten, og venner. Noen drar på fjellet, mens andre ser frem mot en etterlengtet ferie med lange late dager her hjemme. Det skal nytes!

Forventningene er mange. Vi skal kose oss, oppleve og lade batteriene. Vi skal belønne oss selv og de vi er glad i. Vi skal unne oss litt mer enn det vi gjør ellers, og vi skal ikke spare på noe.

Dessverre opplever mange at forventningene de har til disse viktige dagene i året blir ødelagt av alkohol. For sånn har det blitt! Alkoholen har blitt en naturlig del av jule-kulturen vår. Vi drikker julegløgg, juleøl, juleakevitt, snaps, eggelikør, og tester ut årets juleviner. Vi har den med oss på julebordet, på julelunsjen, til middagsselskapene på kveldene, og til småpraten utover seine nattetimer. Vi inkluderer den i stadig flere sammenhenger, og tenker ikke på konsekvenser. Det er jo lov å gjøre unntak når det er ferie.

Vi deler bilder i sosiale medier, og beskriver lykke og vellykkethet mens vi skåler mot kamera fra morgen til kveld, og de voksne er verst! Ungdom og unge voksne har en helt annen holdning både til bruk av alkohol, og til bruk av sosiale medier. Kombinasjon er jo egentlig svært uheldig, og for noen har det også fått uheldige konsekvenser som gjør at det vitses om mulighet for alkohollås på telefonen.

Men alkoholbruk er ikke en vits. Av-og-til sin kampanje «Hvor mange gass tåler ditt barn?» har truffet mange av oss. Det er både viktig og riktig å sette søkelys på det ansvaret vi voksne har. Vi er rollemodeller, og vi er oppdragere, og vi har et ansvar for å beskytte og ivareta barna våre, og ungdommen vår. Vi kan ikke ta ferie fra det.

Å være glad i en som drikker for mye er vanskelig uavhengig av alder. Det er vanskelig for barna, men det er også vanskelig å være den andre voksne. Den som får følelsen av å være kjip, streng eller frekk dersom den tar mot til seg og sier ifra. Og hvis man lar være å si ifra er man unnvikende, underdanig og/eller medansvarlig. Man risikerer altså å tape uansett hva man velger.

En nå ganske kjent historie om bestefaren som samtaler med barnebarnet sitt er som følger: En bestefar sa en gang til barnebarnet sitt: «Det pågår en krig inni meg, en kamp mellom to ulver. Den ene er ond, sint, grådig, misunnelig, arrogant og feig. Den andre er god – han er rolig fylt med av kjærlighet, beskjedenhet, sjenerøsitet, rettferdighet og lojalitet. Disse ulvene finnes inni deg også, og i alle andre» Gutten tenkte seg om et øyeblikk, så spurte han «hvem av dem vinner?» Den gamle mannen smilte «Den du mater»

Alkohol kan være med å mate begge ulvene. Det vi vet er at hvis alkoholen overtar og det blir «for mye» kommer de dårlige sidene våre tydeligere frem inni oss ved at egenomsorgen og selvfølelsen forvitrer og utenfor oss selv ved at det sliter og skader nære relasjoner. Vi mennesker klarer ikke alltid å fornemme hva andre ønsker og noen ganger heller ikke hva vi selv ønsker. Vårt forslag er derfor: STILL FLERE SPØRSMÅL, til deg selv og til dine omgivelser. Vurder, og gjør eventuelt endringer.

Med ønske om en riktig god jul til deg og dine!